miércoles, 6 de noviembre de 2013

Els Wikis i l'Educació

Bon dia!
Avui parlaré sobre wikis que es una pàgina semblant al sites, tot i que és més antic i per tant, es podría dir que es millor el sites per treballar dues persones a l'hora, però al wiki es poden coordinar dues persones o més per editar i guardar.
Normalment un wiki es crea per treballar en grup, aleshores abans de crear un wiki hem de fer un grup, cada membre s'ha de registrar i una vegada fet això un crea el wiki.
El wiki té tres botons bàsics que són editar, guardar i fer links.
El sites perquè la gent el pugui veure i editar l'hem de compartir amb les persones que volem, en canvi, el wikis ja està compartit, és a dir, que es públic i tothom que hi entra pot editar el teu wiki. En cas que no vulguis que passi això per alguna raó ho pots canviar anant a paràmetres i posar l'opció perquè no sigui públic.
Al wiki té una pàgina per fer les discussions, per tant, si vols discutir alguna cosa has d'anar allà.
A continuació us deixo un video que explica una mica el wiki:



Per conèixer i pràcticar una mica amb aquesta pàgina hem creat un wiki:
https://melodiesinfantils.wikispaces.com/project/manage/Can%C3%A7ons+infantils

Una vegada fet això vam parlar sobre els wikis en l'educació, per començar haviem llegit el següent document:
http://elbonia.cent.uji.es/jordi/wp-content/uploads/docs/Adell_Wikis_MEC.pdf

A partir d'aquest document vam treure que els wikis estan lliures de ego perquè són una feina de tots. No es necessari saber HTML i qualsevol pot canviar el que vulgui , són una cosa flexible.
Els wikis van suposar un trencament entre un entorn acadèmic i un grup acadèmic obert.
Això ens ho explica el text a les pàgines 4, 5 i 6.

Aquí us deixó dos sèries de diapositives de la diferència entre els blogs i els wikis:





Blogs y Wikis from Tíscar Lara

Com a resum d'aquestes dues presentacions podem dir que la diferència entre un blog i un wiki és que un blog és estàtic, cronològic, les entradas es mostren per dates i amb etiquetes visibles, té el mode pergamí, és a dir, es torben les estrados totes unes sota les altres i hi ha una interacció externa entre els visitants a través dels comentaris. En canvi, un wiki és dinàmic , temporal, està estructurat per pàgines a un menú lateral, té el mode pàgina i la interacció és interna entre els usuaris o editors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario